Matte of glanzende zeefdrukken maken

Inkt kan er mat of glanzend uitzien. Soms komt een afdruk uit de droger en ziet er glanzender uit dan verwacht, of matter dan u zoekt. Vraagt ​​​​u zich af hoe u het uiteindelijke uiterlijk van de kunt aanpassen inkt? Laten we ernaar kijken.

Laten we eerst wat algemene achtergrondinformatie bekijken over: plastisol inkten. Sommige inkten hebben al een klein beetje een pufje/blaasmiddel in zich. Deze inkten geven altijd een semi-matte afwerking. Sommige inkten zijn van nature glanzend – deze inkten bevatten geen blaasmiddel.

Oké, laten we nu leren hoe u uw inkten kunt aanpassen om de gewenste look te krijgen.

Een vintage gedrukte lezing

WAT MAAKT EEN PRINT ER MAT UIT?

Wanneer het oppervlak van de afdruk wordt opgebroken, weerkaatst het het licht niet zo gemakkelijk, waardoor het er mat uitziet.

Een van de redenen waarom een ​​print er mat uitziet, is vanwege de textuur van het shirt. Wanneer een printer de inkt meer in de vezels van het shirt drukt, vormt de inkt zich naar de vezels van het shirt, er is geen plat oppervlak. Traditioneel is het printen van een vintage print een goed voorbeeld van een matte print. Bij het printen van vintage gaat de inkt in de vezels van het shirt. De print ziet er vervaagd en dof uit.

Pro-tip: traditioneel inkten op waterbasis zijn meer halfmat en halfglanzend.

VERWANT: EEN VINTAGE LOOK AFDRUKKEN

HOE MAAK JE ACTIEF EEN MATTE PRINT OP DE PERS

Om een ​​afdruk er mat uit te laten zien, moet u een additief aan de inkt toevoegen dat het oppervlak van de afdruk breekt, waardoor de inkt geen licht weerkaatst.

Het beste additief om te gebruiken is ofwel puffen of suède-additieven (ook wel blaasmiddelen genoemd omdat ze puffen). U hoeft slechts ongeveer 2% -3% (op gewichtsbasis) bladerdeeg of suède-additief aan de inkt toe te voegen om de matte afwerking te bereiken.

VERWANT: BRENG JE PRINTS NAAR EEN DERDE DIMENSIE MET FN-INK PUFF

Een print met parelglans op een zwart shirt

WAT MAAKT EEN PRINT ER GLANZEND UIT?

Glanzende prints hebben een glad oppervlak waar de inkt op het shirt zit. Licht kan weerkaatsen op het oppervlak van de inkt, waardoor het er glanzender uitziet.

Door een zwaardere inktlaag aan te brengen, ziet de afdruk er ook glanzend uit. Door de zware inktafzetting kunnen de vezels van het shirt de oppervlaktetextuur van de inkt niet beïnvloeden. Het gladde, platte oppervlak zal glanzen zodra u het uit de droger.

Sportkleding heeft doorgaans een dikkere inktafzetting. Kledingstukken zoals truien hebben meestal vellen plastisol die op elkaar zijn gelaagd. Daarom is sportkleding veel glanzender in vergelijking met andere soorten kleding.

Pro-tip: Plastisol-inkten zijn meestal glanzender in vergelijking met inkten op waterbasis.

HOE MAAK JE ACTIEF EEN GLANZENDE PRINT OP DE PERS

Onthoud dat de sleutel tot het verkrijgen van een glanzende afdruk is om de inkt op de vezels te houden om een ​​glad oppervlak te creëren.

Een manier is door het afdrukken van de basis wit en het gebruik van een gladmakend scherm om het oppervlak superglad te krijgen. Nu kunt u de witte basis overdrukken, zodat de bovenkant kleuren glad en glanzend zijn. Of u kunt de kleuren print-flash-printen omdat de flash zal de gladheid van het inktoppervlak verbeteren. Gebruik een gladmakend scherm om het nog vloeiender te maken.

LEER MEER OVER VLOEIENDE SCHERMEN

Je kunt ook gelglans mengen met de inkt (gel is ontworpen om glanzend en glanzend te zijn). Of u kunt een deel van het ontwerp – of het hele ding – met de gel overdrukken.

Er is één feit dat belangrijk is om op te merken over inkten die als mat worden aangemerkt: deze inkten zullen erg moeilijk zijn om glans te creëren of toe te voegen, omdat de inkt al doffe stoffen/additieven in de inkt bevat. Probeer gel aan de inkt toe te voegen en test wat het beste voor u werkt. U kunt aan het einde ook proberen te overdrukken met een gelgloss.

Pro-tip: Bij het bedrukken van synthetische overhemden is het gemakkelijker om een ​​glad, vlak oppervlak te creëren omdat er geen vrije vezels doorheen steken. Als je op katoenen T-shirts print, moet je harder werken om een ​​vlak oppervlak te krijgen.

persoon die scherm van shirt tilt

Foto door Symmetree Kleding.

Een andere manier om het glanzende effect te bereiken is door de print uit te harden bij een hogere temperatuur. Overmatige hitte kan het uiterlijk van de inkt beïnvloeden. Als u werkt met de warmte-instelling hoog, zal de inkt doorgaans gedurende langere tijd op een “smeltpunt” blijven zitten. Als u in deze hoge temperatuur zit, kan de inkt direct gaan glanzen. Het is een haalbare techniek, maar helaas zal niet alle inkt zich op deze manier gedragen. Sommige soorten inkt en merken die gaan bubbelen of opzwellen als de inkt te heet wordt. De afdruk kan er gevlekt uitzien. Test altijd inkt voordat u een productie uitvoert en kies de methode die het beste bij u past met uw apparatuur in uw winkel.

Herinner je je de vintage print nog? Het is mogelijk om een ​​vintage print een beetje glanzend te maken door een gladmakend scherm te gebruiken na een flits of een strijkijzer. Door een van die hulpmiddelen te gebruiken, wordt de inkt op het shirt geplaatst, waardoor het glanzender wordt. Het zal nog steeds vintage zacht zijn.

Een blauwe inkt uitgesmeerd op een scherm met een rakel

EEN WARMTEPERS GEBRUIKEN

Zoals velen van ons weten, kun je een hittepers om een ​​ruwe afdruk te helpen repareren. Als het klaar is, ziet de afdruk er glad uit en kan deze er vaak glanzend uitzien. De glans verschijnt door de Hittebestendige antiaanbaklaag de vezels in de print duwen en tegelijkertijd een glad oppervlak creëren.

Voor het tegenovergestelde effect – voor een matte afwerking – plaats je kraftpapier op de afdruk en druk je erop. Het knutselpapier zal het oppervlak breken om het halfglanzend, halfmat te maken.

Overschrijvingen gebruiken? Cold peel transfers zien er altijd glanzend uit. Hot peel transfers zien er semi-glanzend, semi-mat uit, omdat wanneer je de film optilt, het een beetje van de inkt meeneemt, waardoor het oppervlak kapot gaat.

LEER MEER OVER WAAROM DE WARMTEPERS HET GEHEIME GEREEDSCHAP VAN ELKE PRINTER IS

Een wit overhemd met witte inkt met zowel glanzende als matte afwerkingen

Uiteindelijk bepaalt de oppervlaktestructuur van de inkt hoe glanzend of dof een afdruk is. Met deze nieuwe informatie kunt u afdrukken manipuleren om er zo glanzend of dof uit te zien als u wilt.

creatSource link

Petitrouge.be
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart